Roboty na wysokości
Zdjęcia onedrive: https://1drv.ms/f/s!Ak6vnk2kpo84jO4MZq1v2_TLZ8-g5g?e=RCAC2KZdjęcia wetransfer: https://we.tl/t-QQ2f4QD7xL
Czy roboty mogą zapewnić najwyższy poziom satysfakcji gościa restauracji? Profesjonalnego kelnera nie zastąpią nigdy, mogą jednak przyspieszyć jego pracę, odciążyć i zapewnić rozrywkę. Tak właśnie dzieje się w restauracji na 32p. Olivii Star, gdzie roboty-kelnerzy stały się lokalną atrakcją.
Obsługa kilkuset gości każdego dnia na przestrzeni blisko 800m2 jest wyzwaniem, z którym kelnerzy Olivii Star mierzą się każdego dnia. Menadżerowie restauracji na 32 piętrze najwyższego budynku w Polsce północnej znaleźli na to receptę. Zatrudniając roboty nie tylko odciążyli obsługę, ale dodatkowo zapewnili gościom wyjątkowe atrakcje. Pod koniec ubiegłego roku na 32. piętrze Olivia Star dołączyły do naszego zespołu dwa sympatyczne roboty – Olivia i Oliver – mówi Rafał Marcyniuk, członek zarządu spółki. Decyzja o ich zakupie była podyktowana chęcią odciążenia kelnerów z ciężkiej pracy fizycznej i wielokrotnego podchodzenia z zamówieniami do stolików, zwłaszcza w przypadku rezerwacji grupowych. Wszystko po to, by mogli w większym stopniu skupić się na rozmowie z gośćmi i jak najlepszym serwisie.
Roboty zostały zaangażowane do wykonywania prostych czynności, które pozwalają znacząco odciążyć kadrę kelnerską w sytuacji, gdy ma do zaserwowania na stoły gości kilka dań równocześnie. Piętrowe przestrzenie transportowe pozwalają na dostawę do stolików nawet do kilkunastu dań i napojów jednocześnie. Ich możliwości pozwalają na natychmiastową dostawę nawet 40 kg zamówionych dań do stolików gości. Takie rozwiązanie jest wciąż rzadko spotykaną ciekawostką, a pozwala nie tylko odciążyć personel, ale także zapewnić gościom nie lada atrakcję. Roboty wywołują żywe, bardzo pozytywne reakcje, goście robią sobie z nimi zdjęcia, którymi dzielą się w mediach społecznościowych.
Pierwsze reakcje personelu były mieszane – zauważa Krzysztof Dembek, członek zarządu Olivia Star Top. Niektórzy nasi pracownicy obawiali się, że roboty zabiorą im pracę. Na szczęście, po kilku tygodniach wspólnej egzystencji, brak zaufania przerodził się w przyjaźń. Okazało się, że duet „kelner-robot” doskonale ze sobą współpracuje. Możliwość odciążenia pracowników z potrzeby dźwigania ciężkich tac pozwoliła uczynić go idealnym pomocnikiem kelnera. Dzięki temu usprawniliśmy obsługę gości, a kelnerki i kelnerzy mają więcej czasu i cierpliwości, by obdarować ich serdecznym uśmiechem.
Jak podkreśla Krzysztof Wajk, przedstawiciel firmy LSI Software, która dostarcza roboty, menedżerowie Olivii Star skupili się nie na efekcie marketingowym, wykorzystując roboty do promocji, ale na ich użytecznym walorze i efektywności. Dzięki wsparciu robotów kelnerzy są w stanie skrócić czas oczekiwania gości do minimum, ponieważ to powtarzalne zadanie z niemalże idealną precyzją wykonuje robot. W tym czasie kelner może oferować i przyjmować kolejne zamówienia. Roboty od marki PUDU, takie jak BellaBot zostały stworzone w celu wsparcia pracowników, a także dla budowania jeszcze lepszych doświadczeń klientów w sektorze HoReCa. To właśnie w tym sektorze mają ogromny potencjał, który już aktualnie promieniuje na kolejne gałęzie gospodarki. Roboty te mają dziś zastosowanie w wielu obszarach w Polsce i na świecie, gdzie są już z sukcesem wykorzystywane. Dzięki ich mnogim funkcjom można stosować je w prawie każdym zadaniu i obowiązku w segmentach logistyki, HoReCa czy nawet w branży rozrywkowej – zauważa Krzysztof Wajk. Cieszymy się, że nasi rezydenci korzystają z najnowszych technologii. – mówi Bogusław Wieczorek, pełnomocnik zarządu Olivia Centre. Stworzenie atrakcji turystycznej, bijącej rekordy popularności – jaką jest taras na wysokości 130 metrów z widokiem na całe Trójmiasto, Zatokę Gdańską i lasy oliwskie – postawiło nowe wyzwania, którym można sprostać w innowacyjny i bardzo efektowny sposób. Warto przekonać się o tym samemu, przyjechać do Olivia Centre i zrobić sobie z robotycznym kelnerem wspólne zdjęcie z fantastycznym widokiem w tle.
———————————
Olivia Star, to najwyższy budynek w północnej Polsce, w którym ulokowane zostały nieszablonowe, jak na centrum biznesowe projekty: piętro widokowe z zewnętrznym tarasem na 32p. budynku, prestiżowe restauracje, uhonorowane przez Przewodnik Michelin, egoztyczny ogród, a także centrum konferencyjno-eventowe. W każdy piątek na 32p. Olivii Star, najwyższego biurowca Polski Północnej odbywają się dyskoteki, przyciągające w późnych godzinach wieczornych stałe grono miłośników dobrej muzyki, zachwycających widoków oraz wyśmienitej kuchni. Olivia dysponuje także zewnętrznym tarasem, na którym organizowane były imprezy prowadzone przez DJ’ów, co przy blasku zachodzącego słońca dawało nieporównywalny z niczym innym efekt. Dowodem otwarcia Olivii na turystów i mieszkańców jest także nagroda Marszałka Województwa Pomorskiego, przyznana Olivii z okazji Międzynarodowego Dnia Turystyki w 2020 roku. Stanowi ona dotychczas jedyną nagrodę jaka została przyznana budynkom biurowym za rozwój oferty turystycznej danego regionu.
Największe polskie centrum biznesowe ma już w swoim portfolio także występy teatralne i koncerty takich gwiazd polskiej sceny jak Krystyna Janda, Leszek Możdżer, Daria Zawiałow, Mrozu czy Krzysztof Zalewski. Rocznie na terenie Olivii Odbywa się ponad 1700 eventów, zatem można uznać, że stała się centrum nie tylko pracy, ale i życia kulturalnego i rozrywkowego Trójmiasta.
Warto dodać, że Olivia to od lat projekt rozwijany z myślą o mieszkańcach całej aglomeracji oraz turystach. Dowodem na to jest również Olivia Garden – egzotyczny ogród, w którym na gości czeka 3,5 tyś roślin sięgających nawet 11 metrów wysokości, reprezentujących ponad 400 gatunków i pochodzących z 5 kontynentów. W Olivii znajduje się 11 restauracji, wśród których jest Arco by Paco Perez wyróżnione gwiazdką przewodnika Michelin oraz Treinta y Tres wyróżnione przez jurorów Michelin Bib Gourmand – obie położone na 33 piętrze Olivii Star. Obie prestiżowe restauracje prowadzone są przez Paco Péreza, jednego z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na świecie, dotychczas uhonorowanego 6 gwiazdkami prestiżowego przewodnika kulinarnego Michelin oraz Antonio Arcieri, zdobywcę jednej gwiazdki.
Z pozdrowieniami,
Krzysztof Król
tel. kom: 728 612 070