Na świecie coraz większą popularnością cieszy się metoda bezpiecznego przechowywania żywności w próżni. Od niedawna także w Polsce dostępne są systemy próżniowe niemieckiej marki superVAC, które pozwalają zachować świeżość produktów żywnościowych nawet do pięciu razy dłużej.
Jak to działa?
System superVAC zapewnia utrzymanie świeżości artykułów spożywczych, dzięki innowacyjnej technologii opartej na procesie wytwarzania próżni. Za pomocą specjalnej pompki i zaworka usuwamy z zamkniętego naczynia powietrze, zmieniając przy tym ciśnienie na podciśnienie w jego wnętrzu. Pozwala to na wyeliminowanie możliwości rozwoju szkodliwych bakterii i drobnoustrojów, które przyczyniają się do rozkładu jedzenia. Przestrzeń pozbawiona powietrza pozwala ponadto na utrzymanie naturalnych walorów wizualnych, smakowych i aromatycznych jedzenia.
Na straży zdrowia
Naczynia próżniowe superVAC umożliwiają także zachowanie maksimum wartości odżywczych warzyw i owoców. Pamiętajmy że tracą one witaminy na skutek kontaktu z powietrzem w niezwykle szkodliwym procesie utleniania. Pojemniki superVAC z których tlen zostaje usunięty zapewniają odpowiednie warunki ich przechowywania, pozwalając zachować pełnię składników odżywczych. Dzięki temu mamy pewność, że spożywamy żywność zdrową i pełnowartościową.
Testuj śmiało
Ponadto producent systemów superVAC, firma AWG Polska, w ramach akcji „Sprawdź to sam, przetestuj!” umożliwia całkowicie bezpłatne testowanie produktu w domu klienta na terenie Warszawy, Rzeszowa i Śląska.
o AWG
AWG to międzynarodowa firma, która powstała w 1985 roku w Niemczech. Jest liderem sprzedaży systemów próżniowego przechowywania żywności superVAC na wielu rynkach Europy zachodniej, m.in. w Belgii, Holandii i Francji. W Polsce firma istnieje od 2005 roku.
Źródło: AWG Polska www.awg-supervac.pl