w

Musztardowe inspiracje

Kurczak w musztardowej marynacie

Zaprosiliście gości na niedzielny obiad i chcecie przygotować coś prostego, a jednocześnie pysznego? Zaskoczcie wszystkich nowym obliczem kurczaka!

Składniki:

500g filetów piersi z kurczaka

2 łyżki musztardy Develey Horcice

2 łyżki miodu

2 łyżki oliwy

świeżo zmielony pieprz

sól

Sposób przygotowania:

Wymieszaj wszystkie składniki i powstałą marynatą wysmaruj dokładnie kurczaka. Zostaw w lodówce na min. 30 min (a najlepiej na całą noc). Następnie usmaż filety na patelni. Podawaj z surówką i pieczonymi ziemniakami.

Musztardowe rurki

Nie, nie chodzi o modne spodnie z wąskimi nogawkami w kolorze jasnego brązu, ale o pyszny makaron penne z musztardowym sosem i tuńczykiem.

Składniki:

200g makaronu penne

2 duże cebule

2 ząbki czosnku

puszka tuńczyka w oleju

200 g śmietany 18 %

2 łyżki musztardy sarepskiej Develey

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.  Śmietanę wymieszaj z musztardą i dodaj tuńczyka. Całość przełóż na patelnię, wymieszaj wszystkie składniki i dopraw do smaku. Makaron polej przygotowanym sosem. Możesz posypać parmezanem lub żółym serem.

Śledzik na ostro

Potrzebujesz inspiracji na nową wersję „śledzika”? Spróbuj pysznych śledzi na ostro.

Składniki:

4 filety śledziowe (400 g)

4 ogórki konserwowe

2 cebule

4 łyżki musztardy rosyjskiej Develey

6 łyżek ketchupu Mc Donald’s

2 łyżki oliwy

ostra papryka do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie wymocz w wodzie przez ok. 3 h, a następnie „porwij“ je na małe kawałki. Ogórki i cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Następnie połącz wszystkie składniki i dopraw papryką do smaku.

Avatar photo

Napisane przez Walk&Talk

Apartamenty Oxygen na półmetku sprzedaży

Nowoczesna automatyka dla ogrzewania i chłodzenia płaszczyznowego KAN-therm