Przedsiębiorstwa wyróżnione certyfikatem „Doceń polskie” oferują artykuły spożywcze rożnego rodzaju. Ich punktem wspólnym jest wysoka jakość produktów, bowiem tylko takie wyroby mogą poszczycić się posiadaniem tego prestiżowego godła.
Proces przyznawania certyfikatów został podzielony na dwa etapy. Celem pierwszego jest sprawdzenie czy wyrób posiada tzw. polski czynnik, a więc weryfikacja czy jest związany z naszym krajem. Produkty, które spełnią ten wymóg, mogą wziąć udział w drugiej, zasadniczej części – certyfikacji, w której decydujący głos należy do Loży Ekspertów. Pięcioosobowe grono tworzą specjaliści zawodowo zajmujący się żywnością, przewodniczącym Loży jest Mirek Drewniak.
Oceniając artykuły spożywcze eksperci biorą pod uwagę trzy aspekty: smak i wygląd produktu oraz stosunek jego jakości do ceny. Czynniki te oceniane są w skali 1-10. Produkty, którym Loża przyzna wysokie noty, zdobywają certyfikat „Doceń polskie”. Wyroby najwyższej jakości zdobywają dodatkowo tytuł TOP PRODUKT. Miano to jest zarezerwowane wyłącznie dla artykułów, którym eksperci wystawią maksymalną liczbę punktów.
Podczas ostatniej, wrześniowej, certyfikacji Loża Ekspertów oceniała różnorodne artykuły spożywcze wytwarzane przez producentów z całej Polski. W audycie tym wzięły również udział wyroby śląskich firm; certyfikaty „Doceń polskie” zdobyły wyroby sześciu z nich.
Warto dodać, że przedsiębiorstwa ze Śląska nie po raz pierwszy odniosły sukces w programie „Doceń polskie”. Dotychczas Loża Ekspertów przyznała certyfikaty wyrobom 25 firm z tego regionu. Trzy śląskie firmy brały udział w dwóch audytach; po zdobyciu wyróżnień ubiegały się o godła programu dla kolejnych produktów.
Pełna lista wszystkich nagrodzonych wyrobów jest dostępna na blogu programu, pod adresem: www.blog.docenpolskie.pl/produkty-z-docen-polskie.
Laureatami VI certyfikacji są następujące przedsiębiorstwa ze Śląska (kolejność alfabetyczna):
1. Firma Ajex-Pol z Częstochowy, która otrzymała dwa certyfikatu programu. Loża Ekspertów wyróżniła Filety śledziowe ala matjas oraz Makrelę wędzoną na gorąco.
2. Sklep Chata Wieśniaka z Jaworzna, certyfikaty „Doceń polskie-MARKA WŁASNA” zdobyły: Pasztet wieśniaka, Wędzona wieśniaka oraz makaron Exclusive wiejski durum.
3. KulinariaZłota misa” produkowanej przez tyską firmę.
4. Krybex – firma z Czechowic-Dziedzic oferuje m.in. Filety śledziowe po wiejsku, które zostały docenione przez ekspertów programu „Doceń polskie”
5. Lambertz Polonia przedsiębiorstwo z Rudy Śląskiej w trakcie wrześniowej certyfikacji zdobyło 3 certyfikaty „Doceń polskie”. Nagrodzone produkty to Pierniki w czekoladzie z trzema rodzajami nadzienia: śliwkowym, z czerwonej porzeczki oraz morelowo-jabłkowym.
6. PPUH H.Kowalczyk (Bargły k. Częstochowy) – Wołowina na steki (wołowina sezonowana) z asortymentu tej firmy zdobyła godło „Doceń polskie” oraz tytuł TOP PRODUKT.
Podczas V audytu programu „Doceń polskie” (16.05.2012) Loża wyróżniła wyroby ośmiu śląskich firm (kolejność alfabetyczna): Koza (Bytom), OSM Rokitnianka (Szczekociny), P.P.H. "Wysocki" s.c. (Gliwice), Pro-Dym (Ruda Śląska), Sertop (Tychy), Zakłady Mięsne Paruzel (Dobieszowice), Zakład Mięsny Poliwczak (Mysłowice), Zakład Mięsny SILESIA (Katowice).
Śląskie firmy nagrodzone w poprzednich certyfikacjach: Browar Zamkowy (Racibórz), Eko-Mak Makarony Babuni (Rudniki k. Częstochowy), Firma Handlowa Spyrzyński Sp. j. (Psary),
Goliard (Rudniki), JAWO (Częstochowa), JURAJSKA Spółdzielnia Pracy (Myszków), Międzybrodzkie Makarony (Międzybrodzie Bialskie), OSM Myszków (Myszków), P.P.H.U. MAXPOL (Krzepice) P.H.P. YABRA Sp. z o.o. (Kamienica Polska), Zakłady Mięsne MADEJ&WRÓBEL (Ruda Śląska).
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” w ww.DocenPolskie.pl
Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.