Trwająca do końca sierpnia kampania promuje mięso produkowane zgodnie z kryteriami Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP (Quality Assurance for Food Products). System jest transparentny; mięso pochodzi od wiarygodnych producentów, którzy spełnili stawiane im wymagania i uzyskali certyfikat jakości.
Pierwszym producentem spełniającym wymogi Systemu QAFP są Zakłady Mięsne SALUS Sp. z o.o. z Golinki w woj. wielkopolskim. Schab, karkówka i szynka (czyli trzy elementy mięsa wieprzowego, które obejmuje System) dostarczane przez ZM SALUS są zgodne z wymogami zawartymi w Zeszytach Branżowych opracowanych przez UPEMI.
Dowodem na to, że wielkopolska firma oferuje mięso najwyższej jakości są także certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Wyróżnienia te zostały przyznane na podstawie ocen niezależnych ekspertów w maju tego roku. Szynka i karkówka z oferty ZM SALUS otrzymały certyfikat programu oraz tytuły TOP PRODUKT, co oznacza, że zdobyły maksymalną liczbę punktów.
ZM SALUS to pierwszy, ale nie jedyny producent związany z Systemem QAFP. Trwa bowiem proces certyfikacji kolejnej firmy zajmującej się produkcją mięsa wieprzowego, poza tym chęć udziału w projekcie zadeklarowało siedem firm z branży drobiarskiej.
Mięso spełniające kryteria Systemu administrowanego przez UPEMI wyróżnia się zarówno walorami smakowymi, jak i odżywczymi. Wieprzowina oznaczona znakiem QAFP ma różowo-czerwony kolor, prawidłową strukturę, a przy tym nie wykazuje nadmiernej ilości wycieku wody. Mięso ma swoisty smak, jest soczyste, kruche i co warte odnotowanie – zawiera nie więcej niż 3 proc. tłuszczu.
O walorach wieprzowiny ze znakiem QAFP mogli się przekonać uczestnicy spotkania przy grillu, które zainicjowało kampanię „Moje wielkie zdrowe grillowanie”. Do Zegrzynka przyjechali przedstawiciele firm z branży mięsnej i orędownicy smakowitych dań z rusztu. Nie mogło zabraknąć ambasadora akcji – aktora Pawła Królikowskiego i zaprzyjaźnionych z nim artystów. Spotkanie udowodniło, że odpowiednio przyrządzona wieprzowina najwyższej jakości sprawdzi się nawet w najwytworniejszych okolicznościach przyrody.
Inauguracja kampanii była także okazją do zaprezentowania poradnika „Moje wielkie zdrowe grillowanie – Paweł Królikowski rekomenduje”. Album zawiera wiele praktycznych podpowiedzi związanych z przyrządzaniem potraw na grillu. W książce znaleźć można m.in. wskazówki dotyczące wyboru odpowiednich narzędzi i produktów, marynowania mięsa, przyrządzania sosów i wreszcie – wyboru miejsca na przyjęcie z grillem w roli głównej.