Eksperci ds. zdrowia i żywienia ISA zachęcają specjalistów z dziedziny zdrowia do promowania wśród dorosłych konsumentów tzw. „prostej zamiany składników”, która pomaga w osiągnięciu zrównoważonego spadku wagi i trwałego utrzymania jej na odpowiednim poziomie.
„Prosta zamiana składników” jest łatwa do zrealizowania w codziennej diecie. Dzięki niej konsumenci mają możliwość zastąpienia typowych artykułów spożywczych niskokalorycznymi odpowiednikami. Np. zwykła puszka napoju słodzonego (330 ml) może zawierać ok. 139 kalorii, a dietetyczna wersja tego napoju o tej samej objętości zawiera mniej niż 1 kalorię. Podobnie 100-gramowa porcja galaretki malinowej z dodatkiem cukru zawiera ok. 80 kalorii, natomiast ta sama galaretka po zamianie cukru na niskokaloryczny słodzik, ma już tylko 5 kalorii.
Dr Richard Mattes z Uniwersytetu Purdue w stanie Indiana w USA podczas sympozjum ISA powiedział: "Podstawą zrzucenia wagi jest obniżenie kaloryczności spożywanych posiłków. Dlatego właśnie zachęcanie ludzi do zastępowania wysokoenergetycznych substancji słodzących słodzikami o obniżonej lub zerowej kaloryczności, może być skutecznym sposobem kontrolowania wagi. Dzięki temu konsumenci mają możliwość zmniejszenia kaloryczności posiłków bez konieczności unikania pewnych artykułów żywnościowych.”
Dr Julie Mennela z Centrum Nauk Chemicznych Monell w Filadelfii w stanie Pensylawania w USA) dodała: "Badania wskazują, że reakcja na słodki smak jest instynktowna, a przyjemność odczuwania go – wrodzona. To właśnie m.in. słodki smak mleka matki pobudza niemowlę do odruchu ssania oraz motywuje do kontynuowania jedzenia.”
By stracić na wadze lub utrzymać ją na odpowiednim poziomie, należy panować nad skłonnością do spożywania słodkich pokarmów oraz kontrolować liczbę przyjmowanych i spalanych kalorii. Zastępując cukier niskokalorycznymi substancjami słodzącymi można obniżyć kaloryczność dań i napojów. Słodziki mogą eliminować lub znacznie ograniczać zawartość kalorii w produktach spożywczych, oferując skuteczną metodę redukcji kalorii przy jednoczesnym utrzymaniu bogatych doznań smakowych.
Hans Heezen, Członek Zarządu ISA, powiedział: "Popularność diet jest obecnie wyższa niż kiedykolwiek wcześniej – średnio jeden na pięciu Europejczyków rozpoczyna dietę przynajmniej raz na dwa lata . Jednak przy rosnącym poziomie nadwagi i otyłości w świecie jest jasne, że wiele z tych prób zrzucenia kilogramów po prostu nie przynosi spodziewanych efektów. Jesteśmy przekonani, że stosowanie słodzików pozwala konsumentom dokonać prostej zamiany składników w diecie, co nie tylko prowadzi do utraty wagi, ale także pozwala na utrzymanie jej na odpowiednim poziomie, ponieważ nie blokuje naszej naturalnej potrzeby odczuwania słodkiego smaku. Zachęcamy specjalistów ds. zdrowia i żywienia do sugerowania pacjentom koncepcji 'prostej zamiany składników' w celu poradzenia sobie z nadwagą. Obecność na ECO2012 to nasz wkład w naukową dyskusję na temat nadwagi.”
Niskokaloryczne słodziki to jedyny sposób na nadanie potrawom i napojom słodkiego smaku bez podnoszenia ich kaloryczności. Obecnie konsumenci mają do swojej dyspozycji szeroki wachlarz produktów niskokalorycznych wysokiej jakości. To dobre rozwiązanie dla osób, które chcą dbać o to, by ich dieta była odpowiednio zbilansowana, a jednocześnie nie chcą rezygnować z przyjemności, jaką daje słodki smak.
Dodatkowych informacji udzielą:
Beata Napiórkowska-Milewicz
On Board PR Ecco International Communications Network
Tel. (+48 22) 321 51 00, fax (+48 22) 321 51 01
Mobile: (+48) 602 293 723
e-mail: [email protected]
Briar Burley
Tel. (+44) 020 7878 3225
[email protected]
Informacje nt. ISA:
International Sweeteners Association (ISA) jest organizacją typu non profit zarejestrowaną w Belgii. Reprezentuje środowisko producentów i użytkowników niskokalorycznych substancji słodzących.
ISA została uznana przez Komisję Europejską, krajowe i międzynarodowe urzędy regulacyjne oraz Międzynarodową Organizację Zdrowia. Ma status niezależnego obserwatora nadany przez Komisję Codex Alimetarius, która wprowadza międzynarodowe standardy żywności.
Więcej informacji dostępnych na stronie www.sweeteners.org
Informacje nt. sympozjum ECO 2012
Na tegorocznej konferencji Europejskiego Kongresu ds. Otyłości (ECO2012), eksperci ds. żywienia, doboru żywności i behawioryzmu konsumentów, w tym m.in.: prof. Richard Mattes, dr Julie Mennella i dr Jean Michel Lecerf badali do jakiego stopnia niewielkie zmiany w przyzwyczajeniach mogą pomóc w kontrolowaniu wagi i jak wielkie znaczenie ma to dla światowej debaty na temat otyłości.
W swoich wystąpieniach na sympozjum Międzynarodowego Stowarzyszenia Słodzików (ISA) eksperci zgłębili również naturę słodkiego smaku i specyfiki przywiązania do słodkiej żywności. Moderatorem sesji był Jason Halford, Dyrektor Departamentu Psychologii Eksperymentalnej Uniwersytetu w Liverpoolu Przewodniczący ASO (Association for the Study of Obesity – Brytyjskiego Stowarzyszenia Badań nad Otyłością).