Ranking restauracji tygodnika „Polityka” tworzony jest przez znanych koneserów dobrej kuchni – Piotra Adamczewskiego i Andrzeja Garlickiego. Prowadzą oni od wielu lat rubrykę „Za stołem”, w której w ciekawy sposób piszą o jedzeniu i dzielą się z czytelnikami wrażeniami z kulinarnych podróży.
Publicyści wystawiają także opinie rodzimym restauracjom i przygotowują własny ranking najlepszych lokali gastronomicznych. Niedawno do ich autorskiego zestawienia została włączona restauracja Rozpusta. Oceniającego ją Piotra Adamczewskiego zachwycił przede wszystkim smak serwowanych potraw, zarówno przystawek, jak i dań głównych oraz deserów. W swojej recenzji krytyk poleca pasztet z gęsi ze śliwką węgierką i pięknym przybraniem z żurawin, będący dowodem na to, że „szef kuchni zna się na swoim rzemiośle”, a także śledzia bałtyckiego w trzech smakach. Z najwyższym uznaniem pisze o daniach głównych: delikatnym sandaczu usmażonym na chrupko i pachnącym sosem limonowo-miętowym, makaronie z polędwicą wołową i borowikami oraz giczy jagnięcej na czarnym risotto. Piotr Adamczewski przyznaje, że od dawna nie jadł tak rozpływającego się w ustach mięsa. Ukoronowaniem obiadu w Rozpuście były znakomite desery: torcik bezowy z owocami i fondanty (sufletowe babeczki) z płynną czekoladą.
Cztery gwiazdki „Polityki” to nie tylko pochwała dla wyśmienitej kuchni, ale także dla organizacji, wystroju i obsługi restauracji, która została doceniona za szybkość i profesjonalizm. Uwagę krytyka kulinarnego zwróciła ograniczona liczba pozycji w menu, dzięki której można mieć pewność co do świeżości podawanych dań. Także nazwa restauracji jest, zdaniem Piotra Adamczewskiego, jak najbardziej trafna. Jej gości czeka prawdziwa kulinarna rozpusta!